Search Engine Optimisation

De tre ordene ovenfor kan høres veldig kompliserte ut dersom man ikke har peiling på digital markedsføring i det hele tatt, men du skal vite at det hele faktisk er veldig enkelt. Oversatt fra engelsk blir disse tre ordene til ett på norsk – søkemotoroptimalisering. Forkortelsen SEO brukes dog mye oftere (Search Engine Optimisation), så husk på disse tre bokstavene allerede nå, slik at vi slipper å skrive det tjuetre bokstaver lange ordet hele tiden.

SEO som markedsføring

Om vi skal forklare SEO så enkelt som mulig, kan du fokusere på det norske ordet vi ikke orker å skrive. Man gjør rett og slett en nettside så optimal som mulig med tanke på søkemotorene – altså gjør den synlig på nettet. Hele formålet med SEO er å komme høyt opp i søkeresultatene. Statistikken viser nemlig at folk flest kun velger lenker fra den aller første siden på Google. Gidder du selv å gå videre? Derfor er SEO veldig viktig for en nettside. Ikke bekymre deg, både Google og Bing (Microsofts søkemotor) har smarte, virtuelle roboter som ser etter gode resultater – så lenge du gjør jobben med SEO grundig vil du neppe måtte kjempe mot internasjonale nettsider som har gått helt «overboard» med optimaliseringen. Hold deg til et par smarte prinsipper, husk å fylle hver side med både tekst, bilder og video, så vil du se besøkstallene stige (og salgstallene, hvis du selger noe). SEO er like viktig nå som det var før i tiden og det er helt nødvendig. Markedet har dog blitt kjent med prinsippene, og holder seg til standard retningslinjer. Så lenge du husker å bruke de samme «reglene», vil du i det minste beholde hodet over vann.

Handler om å være først

Uansett hvor datakyndig du er, er det rimelig enkelt å holde SEO-nivået høyt nok til å passe inn på markedet. Hovedprinsippet er at du må beskrive produktene dine så bredt og utfyllende som overhodet mulig. Alle søkemotorer har egne roboter, også kalt «edderkopper», som kryper rundt på nettet og samler inn informasjon fra nettsidene. Så lenge de fanger opp at du selger «bukser», «bukser for menn», «store bukser», eller «billige bukser», vil du dukke opp blant søkeresultatene. Jo oftere disse ordene dukker opp og i jo flere variasjoner, desto høyere opp i resultatene kommer du. Når prinsippet ble kjent blant allmennheten, begynte dog mange nettsider å overdrive med SEO-bruken. Man fylte opp bunnen av forsiden med gjentagelser og «de rette» søkeordene, noe som midlertidig flyttet enkelte aktører opp til forsiden av Google (blant annet). Søkemotorene var dog raske til å endre algoritmene, derfor nytter ikke slikt fanteri lenger.

SEO på 1-2-3

Bygger du nettsiden selv, eller har du kjøpt et ferdig design? Har du en blogg, eller nettbutikk? Hjemmeside for tjenester, eller fysiske produkter med hjemlevering? Dette spiller selvsagt en rolle, men til syvende og sist gjelder det å være oppriktig – gjøre ting pent, i stedet for å fokusere altfor mye på ordbruket. Hver enkelt produktside bør inneholde en kort beskrivelse, en egen «tag» (i HTML-kodingen) og lenker til andre sider. For eksempel bør siden der du legger ut bilder av buksene du selger inneholde en produktbeskrivelse der ordet «bukser» nevnes et par ganger sammen med et par adjektiv som sikter seg inn på en nisje («svarte bukser», for eksempel). Samtidig er det smart om denne siden inneholder lenker til andre produkter, til «kassen» der du betaler, eller til andre seksjoner av hjemmesiden. Edderkoppene legger nemlig merke til slike detaljer – brukervennlige nettsider prioriteres.

NB! Nå om dagen er det avgjørende at nettsiden din er mobilvennlig. De nyeste retningslinjene fra Google sier at selskapet vil fokusere på sider som fungerer like bra fra mobile enheter som fra datamaskiner. Husk dessuten at halvparten av alle kjøp gjøres fra telefonen nå om dagen – du vil vel ikke gå glipp av disse salgene?