Har du allerede kommet igang med en nettside? Har du vokst til en betydelig størrelse? Kanskje du har noen ansatte på plass? Uansett hvilken bransje du er i, er det alltid en drøm å dukke opp i avisene. Det finnes ingen dårlig PR, sies det, men man bør faktisk være ytterst forsiktig når man snakker med pressen. Ett verdenskjent eksempel var en milliardær som solgte billige smykker i stort omfang og vokste med lynets hastighet, inntil han sa at produktene i hans butikker var «rent søppel» mens det var journalister til stede. Dette skapte store overskrifter, og innen kort hadde han tapt nesten hele selskapet. Så lenge du holder en god relasjon til pressen og sender ut gjennomtenkte, smarte pressemeldinger med jevne mellomrom, vil du fortsette veksten – ja, kanskje komme opp i høyere gir, til og med!

Moderne tider, moderne pressemeldinger

Når du skriver en pressemelding, er det ytterst viktig at du husker hvem du skriver meldingen til. Ikke tenk på privatpersoner og potensielle kunder – her er det viktig å fokusere på de som faktisk leser det du skriver. Journalister, altså. Journalister har helt andre interesser enn vanlige mennesker, og de vil plukke ut helt andre ting fra teksten din enn hva potensielle kunder ville gjort. Det er nettopp derfor de aller fleste større selskap velger å ansette profesjonelle PR-managere som tar seg av kontakten med pressen. Slik forsikrer du deg om at hvert eneste ord i pressemeldinger har en betydning, og at journalistene faktisk blir interessert i det du har å si. Som vi nevnte øverst her – skriv meldinger som blir lest, ellers kan du ende opp uten «venner» i avisene.

Informativt og kort

Som regel inneholder pressemeldingene maksimalt med informasjon og bruker minimalt med plass. Altså korte tekster som går rett på sak og forteller om enten nye produkter, nye sertifiseringer eller andre store forandringer på nettsiden din. Det er viktig å fange oppmerksomheten til journalistene, og de er såpass aktive mennesker at mange ikke gidder å lese grundig gjennom pressemeldinger som inneholder mer enn 2-300 ord. Jo kortere og mer informative tekstene dine er, desto flere journalister vil faktisk få med seg nyhetene du kommer med. Ikke bruk samme ord som du bruker i selgende tekster på nettsiden, journalister setter ikke pris på slikt. Du trenger ikke selge produktet ditt til dem, du trenger bare gjøre det lukrativt for dem å skrive om deg. Så lenge de tror at pressemeldingene din inneholder nok nyheter for å gjøre artikler ut av dem, vil selskapet eller navnet ditt dukke opp i aviser og andre medier oftere enn du tror.

Bygg relasjoner til passende medier

En annen smart måte å nå ut til flere potensielle kunder gjennom pressemeldinger og lignende informasjon, er gjennom gode relasjoner til medier som fokuserer på samme markedssegment som deg. Selger du dataspill, kan du ta kontakt med norske nyhetssider som fokuserer på spillkonsoller og skrive anmeldelser av spill. Så lenge du har spennende informasjon å dele med dem, kan du gjerne ta kontakt med jevne mellomrom og utveksle kunnskap. Når relasjonen har kommet til et nytt nivå, kan du begynne å sende dem egne, skreddersydde pressemeldinger. Legg merke til at folk flest ikke sender pressemeldingene rundt, men legger dem ut på sine hjemmesider i stedet. Så lenge nettstedet ditt har en viss popularitet, vil journalistene selv stikke innom fra tid til annen og oppdatere seg på pressemeldingene dine.

Det siste tipset vi vil gi er å holde en profesjonell tone i pressemeldingene. Selv om du selger leker for barn, bør tonen være solid og rett på sak. Bak ethvert vellykket selskap står nemlig profesjonelle eksperter, og det er et slikt inntrykk du vil avgi dersom du vil ha lojale kunder.