Blogging er ingen ny trend, men det er kun de siste fem årene at utviklingen virkelig har tatt av. Det er selvfølgelig mulighetene til å tjene store penger som har fått blogging populært. For mange er det selve drømmen å kunne leve av blogging. Reise rundt, prøve ut ting, oppleve masse moro og skrive om det, for deretter å få betalt for «strevet». Her bør vi dog kaste kaldt vann på ambisjonene dine – det er nærmest umulig å komme seg inn på dette markedet nå i 2017. Millioner av blogger har dukket opp de siste årene, og de aller, aller fleste av dem går under på tre-fire måneder. Det er nemlig utrolig tidskrevende å være en profesjonell blogger, og i tillegg til å ha et litterært talent bør man kunne investere en god del penger fra begynnelsen. Blogging er en jobb som alle andre, og enkelte bloggere bruker faktisk mer tid på nettsiden sin enn hva de hadde gjort på kontoret. Du som driver en nettbutikk eller tilbyr tjenester online kan derimot bruke den moderne trenden til din fordel, så lenge du spiller kortene dine riktig.

Finn lovende bloggere

Dersom du ikke ønsker å bruke hundretusener av kroner på Google Ads og lignende reklame, kan det være lukrativt å bygge relasjoner til bloggere i stedet. Her må du tilbringe en del tid på nettet og søke deg opp på de mest populære bloggene fra nettopp den livsstilen eller bransjen du har i siktet. Selger du reisevesker? Da har du et endeløst utvalg av reisebloggere å ta kontakt med. Er veskene kun tilgjengelige i Norge? Da velger du en norsk blogger. Har du voksne mennesker med høy inntekt som målgruppe? Hvorfor ikke ta kontakt med en voksen blogger som fokuserer på for eksempel vinreiser? Slike smarte vurderinger kan gjøre en stor forskjell, og hvis du finner flere lovende bloggere som passer kan du sette i gang et innbringende samarbeid som kun vil vokse i omfang med tiden. Har du en god intuisjon hva angår ambisiøse mennesker? Støtter du en blogger i oppstarten og han/hun plutselig blir verdenskjent, vil du plutselig se hundretusener av klikk på reklamene du har utplasser på bloggen.

Hyggelig og rimelig

Det er jo moro å snakke med ambisiøse mennesker, er du ikke enig? Man kan diskutere ideer, man kan se over veien fremover og samarbeide om utviklingen. Bygger du relasjoner med flere bloggere, vil du alltid ha det moro på jobb. Etter vært som du blir bedre kjent med bloggerne, kan du spørre om en fast reklamebanner på nettsiden deres i bytte mot pengestøtte eller lignende. Bloggere på veien oppover vil omfavne alle muligheter de får til å tjene litt penger, derfor kan du holde utgiftene på det minimale. Hva med en tusenlapp til hver av ti forskjellige bloggere for en reklameplass? Eller noen hundrelapper for en liten artikkel som nevner deg, dine produkter eller dine tjenester? Slikt blir det oppmerksomhet av, og når Google/Bing legger merke til at flere nettsider lenker til din butikk, vil du klatre oppover i søkeresultatene.

Research, research, research

Før du begynner å snakke med en blogger er det ekstremt viktig at du sjekker statistikken deres på forhånd. Se over bloggen og noter hvor lenge den har vært i drift, samt hvor ofte bloggeren legget ut nye artikler. Bruk nettsider som Whois.com for å sjekke utviklingen av besøkstallene, slik at du ikke slenger penger ut av vinduet. Ser du en jevn, solid øking over tiden, er det sannsynlig at bloggeren tar ting på alvor. Jo mer du undersøker, desto enklere blir det å sette realistiske forventninger til denne typen markedsføring.