Direkte markedsføring

Du hører det kanskje på navnet, men la oss forklare raskt. Direkte markedsføring er blant de eldste typene promotering der ute, for her fokuserer man direkte på kunden og hans/hennes behov. Man pusher et produkt til en viss kundegruppe på «direkten», altså via tydelige kommunikasjonskanaler som magasiner, e-post, SMS eller den mest tradisjonelle måten av dem alle – dørsalg. Når man snakker om direkte markedsføring, er det snakk om direkte visuell kontakt med kunden. Kunden kan se produktet, og som regel finner de en selgende tekst like ved (eller samtidig som produktet blir promotert når det er snakk om dørsalg). Direkte markedsføring har vært ekstremt vellykket gjennom alle år. Allerede i det 18. århundret begynte man å selge varer direkte til potensielle kunder i stedet for å gå gjennom en rekke mellommenn. Man fant frem til ulike salgskampanjer og salgsfremmende reklamer som skulle få folk interesserte i forskjellige produkter. Hundre år etter kom Montgomery Ward på banen og oppfant salgskataloger der man kunne bestille en rekke produkter fra hele verden som alle var tilgjengelige på et lokalt lager – disse ble en suksess, og utviklingen har vært nærmest ustoppelig siden dette. Nå om dagen er vi dog midt i en digital revolusjon som selvfølgelig også har omfattet markedsføring- og reklamebransjen.

Virtuell direkte markedsføring

Nå om dagen ser du sjeldent dørselgere. Alt handler om internett, for det er der folk flest tilbringer mesteparten av tiden sin. Det er nettopp via internett folk handler i det 21. århundret, eller så søker man seg opp på diverse produkter før man tar turen til butikken. Dermed har det blitt både enklere og mye vanskeligere for profesjonelle selgere å nå frem til folk. Enklere, siden man slipper å løpe fra dør til dør, men samtidig mye vanskeligere fordi konkurransen er skyhøy. Derfor gjelder det å «pakke inn» produktet i et vakkert «gavepapir» og selge det så rimelig som overhodet mulig uten å tape store deler av fortjenesten. Dette gir mange fordeler til selgerne, fordi man enkelt kan måle utfallet av direkte markedsføring på nettet. Man sender for eksempel ut et tilbud via e-post, og måler hvor mange mennesker som fanges opp av reklamen og trykker seg inn på nettbutikken. Herfra kan man ta steget videre og måle nøyaktig hvor mange mennesker som faktisk endte opp med å kjøpe produktet. Man tar et produkt eller en tjeneste for så å få frem de mest lukrative poengene og fordelene. Deretter blander dette med et attraktivt tilbud, legger til bred og effektiv kommunikasjon gjennom en kanal for digital markedsføring og peiler inn den gitte kundegruppen. Med nok ekspertise og solide markedsundersøkelser kan man ende opp med å selge et produkt i stort omfang uten å måtte bygge opp merkevaren.

For å lykkes med direkte markedsføring i det 21. århundret, må du bli godt kjent med alle de tilgjengelige kanalene der ute, og ta i bruk moderne verktøy for å nå opp til tallene du har satt som mål. Her får du noen tips for en vellykket kampanje ved bruk av direkte markedsføring på nettet;

* Fokuser på målgruppen. Finner du frem til akkurat den gruppen du søker og peiler deg inn på dem via e-post, SMS eller lignende, vil du se et stort antall interesserte.
* Kom med et godt tilbud. Husk at du fortsatt vil tjene stort så lenge nok personer kjøper produktet eller tjenesten. Det er bedre å tjene en hundrelapp fra ti tusen mennesker enn en tusenlapp fra hundre personer.
* Velg rett tid. Hvis man sender ut et tilbud perfekt tilpasset en høytid eller lignende, vil man se større salgstall enn ved generelle tilbud som sendes ut i hytt og pine.
* Vær kreativ. Folk er leie av de samme, kjedelige tekstene som florerer i reklamefilmer og bannere. Vær kreativ, bruk humor og få folk til å løsne på seg. Glade kunder kjøper mer enn triste kunder.