Søkemotorenes tid

Helt siden 2000-tallet har søkemotorene vært en urokkelig del av våre liv. Du bruker dem sikkert flere ganger om dagen selv, gjør du ikke? Søkemotorene fungerer som et virtuelt bibliotek, en virtuell samling av nettsider der du skriver inn noen søkeord og får et utvalg av nettsider å besøke som alle inneholder det du søker etter. Til å begynne med fantes det en rekke ulike søkemotorer der ute – du husker kanskje Kvasir.no eller Altavista.com? Mange av de gamle søkemotorene eksisterer fortsatt, men er marginale med tanke på markedet generelt. Du vet selvfølgelig hvem vi kommer til nå. Google, selvsagt. Google er den soleklare markedslederen hva angår nettsøk. Det gigantiske selskapet har feid bort de aller fleste konkurrentene, og regnes nå til å dominere 90% av hele markedet. Ja, 9 av 10 nettsøk går gjennom Google, og selskapet vil neppe klare å miste denne ledelsen i årene som kommer. Det eneste alternativet til Google er i bunn og grunn Bing, Microsofts egne søkemotor som dessuten bruker egne kart (mens Google har Google Maps).

Markedsføring gjennom søkemotorene

Foreta et hvilket som helst nettsøk via Google, og noter deg resultatene. Helt øverst i listen med resultater vil du ofte finne to-tre lenker til nettsider som har det du søker etter. Disse lenkene vil være gule, noe som betyr at de ikke er der uten grunn – det finnes nemlig en snarvei til toppen av resultatene, noe alle selskap drømmer om. Man kan betale Google eller Microsoft for å bane seg veien frem, og det er nettopp slik søkemotorene tjener penger (i milliarder). De respektive produktene som lar entreprenører kjøpe seg fremover heter AdSense (også kjent som AdWords) og Bing Ads. Her får du en rekke valg som kan hjelpe deg med å nå frem til den riktige målgruppen, og det er ingen som vet hvordan man peiler seg inn på brukerne bedre enn disse to globale selskapene. Google og Microsoft har lenge sporet millioner av mennesker verden rundt for å forstå deres kjøpsvaner og fange deres oppmerksomhet så raskt som mulig. Altså kan du bruke deres ekspertise og utømmelige database for å nå ut til langt flere mennesker.

Det koster å være synlig

Først må du gjøre forarbeidet på egen hånd. Gjør undersøkelser rundt nøkkelordene som florerer i bransjen din for å finne ut hvilke ord du bør satse på. Det finnes flere nettsider som gir raske (og gratis) oversikter med populære søkeord – alt som kreves fra deg er at du skriver inn typen produkt eller tjeneste du vil tilby. Deretter skaper du deg en konto hos AdSense eller Bing Ads, og fyller på denne med en sum du ønsker å investere. Legg merke til at det er ganske dyrt å være på toppen av søkeresultatene. Hver eneste gang en potensiell kunde trykker på den gule lenken din i Google-søket, dras en liten sum fra budsjettet ditt. Ett tusen klikk kan fort bli mange tusenlapper, derfor er det ekstremt viktig at du gjør selve nettsiden så perfekt som overhodet mulig før du setter i gang med betalt markedsføring gjennom søkemotorer. Her kommer konverteringsraten inn i bildet.

Konvertering av kunder

Som eier av et nettsted med mulighet for kjøp og salg ønsker du naturlig nok å få besøkende til å transformeres til kunder. Konvertering er altså overgangen fra en vanlig besøkende til en kunde. Jo bedre nettsiden er utformet for konvertering av surfere til betalende kunder, desto mer vil du få igjen fra hver krone du bruker på søkemotormarkedsføring. Bare i USA bruker eiere av nettbutikker og lignende rundt femti milliarder dollar i året på slik markedsføring, og som du kan tenke deg får de mye mer tilbake.